Posem la vida al centre: cura de les persones, el col·lectiu i la comunitat


Activitats en aquesta formació:

Posem la vida al centre: cura de les persones, el col·lectiu i la comunitat

Data: 1 de octubre de 2021

Horari: de 15:30 a 20:00

Lloc: Cafè de Mar

Descripció:

Jornades per formar-nos i compartir experiències sobre les diferents dimensions de les cures a les entitats d’Economia Social i Solidària. 


Realitzarem 3 tallers durant tota la jornada, en els que treballarem teoria, pràctica i el compartir experiències sobre la cura de les persones, els col·lectius d’economia social i solidària dels que formem part i de la comunitat en la que estem integrades.


Les sessions aniran dinamitzades a càrrec de les cooperatives L’Esberla, Musicop i Clack.


Lloc i horaris:

Divendres 1 d'octubre - Cafè de Mar, Mataró: Carrer Santa Rita, 1

De 15:30 a 20h


Dissabte 2 d'octubre - Servei d’ocupació i inserció Jaume Isern, Mataró: Carrer Galícia 191. 

De 9:30 a 13:30 i de 15:30h a 20h

Dinar inclós.

Es pot aparcar al mateix edifici.


Preu: 15 € 


Com inscriure-us a la jornada?


- Pas 1: Inscripció a través de la web de CoopMaresme (aquesta!)

- Pas 2: Realització del pagament. Transferència al compte bancari ES29 1550 0001 2500 0166 7427 amb concepte NOM COMPLERT_VIDA

- Pas 3: Omplir un formulari que rebreu per correu amb algunes preguntes més sobre àpats, necessitat de canguratge, quines franjes assistireu a la trobada, etc.

- Pas 4: Confirmació de la inscripció a través d'un correu de confirmació conforme heu omplert el formulari i hem rebut el pagament.


Continguts:


Amb aquestes jornades volem generar un espai per compartir què són les cures, com les entenem i quines pràctiques, eines i processos interns apliquem les cooperatives per posar la vida al centre i cuidar-nos en tots els nivells A la vegada, les jornades volen fomentar la relació i cohesió de les entitats de l'ESS del Maresme tot contruint xarxa i intercooperció. Tenim la necessitat de portar a la pràctica una transformació feminista real on les cures i les necessitats de les persones es posin al centre el procés laboral fora dels canons que marca el model capitalista-productivista-patriarcal. La teoria ja s’està treballant, però volem portar a la pràctica i visibilitzar que és possible crear i consolidar entitats feministes portades a la pràctica a contracorrent del sistema actual i sent revolucionàries.   La proposta és que les jornades s'articulin a través de l'equilibri entre les 4 esferes de les cures. La construcció d'aquesta proposta passa perquè totes les persones que intervenen en la ogranització contribueixin de manera equitativa a totes les cures, aportant o rebent cures per igual sostenint el sistema ler igual. Cura de les persones del projecte: Incloem tots aquells aspectes que tenen impacte individual en les persones que configuren l'entitat - Salut física, mental i emocional - Descans i vacances - Gestió estrès i angoixes - Equitat i igualtat - Conciliació laboral-personal - Baixes, permisos i absències - Horaris i jornades de treball - Teletreball Cura del col·lectiu: Té en compte tots els elements que permeten la cura del col·lectiu entés com la suma de les persones que participen de l'entitat - Acompanyament emocional i supervisió - Espais de participació i democràcia - Espais de cohesió interna - Celebració col·lectiva - Acompanyament en el desenvolupament professional + Formació - Reconeixement, implicació i motivació - Política retributiva, categoria i funcions laborals - Política de promoció i dimissió Cura de la cooperativa: Entem que l'entitat per sí mateixa també té unes necessitats concretes i que se l'ha de cuidar per igual - Activitat/projectes cooperativitzats - Metodologia de treball (qualitat tècnica) - Sostenibilitat econòmica i financera - Comunicació externa - Organització interna i del temps de treball - Sistematització del treball - Comunicació interna Cura de comunitat: Tenim en compte com impactem i com ens impacte la comuntat proopera i quina relació hi establim per cuidar-nos mútuament. - Participació en Xarxes - Intercooperació en projectes - Relació amb aliades - Relació amb la comunitat propera - Impacte ecològic i medi ambient