Coop Maresme

Plataforma de gestió de projectes i inscripcions

Aquí assessorem l'ESS! Segell per a gestories

Descripció

La Xarxa d’Ateneus cooperatius va posar en marxa fa dos anys el segell “Aquí assessorem l’Economia

Social”. Amb aquest segell es busca reconèixer les gestories i assessories que a través de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius han superat la formació específica en cooperativisme i Economia Social i Solidària (ESS) i puguin acreditar aquests coneixements tècnics. El segell està validat per les organitzacions del teixit cooperatiu i compta amb el reconeixement de diverses administracions públiques.


Així s’acredita que les gestories que l’obtenen han rebut formació experta sobre la fórmula jurídica cooperativa mitjançant un itinerari formatiu de cinc sessions sobre el règim laboral i societari, el règim econòmic i comptable, el règim fiscal, i el finançament i els recursos econòmics, així com els valors de les cooperatives i les entitats de l’economia social i solidària. Amb el segell unificat  es potencia una imatge renovada i unificada que permet visualitzar fàcilment a les gestories i assessories que hagin obtingut el segell i es permet que les gestories que l'obtenen han cursat els mateixos continguts arreu de Catalunya. 

 

Com es pot obtenir el segell?

 Per aconseguir el segell "Aquí assessorem l'Economia Social" s'ha de seguir tota la formació que inclou uns continguts mínims sobre cooperativisme i economia social. I és que per acompanyar cooperatives i entitats de l’ESS una gestoria ha de conèixer quines són les seves especificitats jurídiques i econòmiques, aquest és l'objectiu de l'itinerari.

 La formació s'ofereix des dels diferents Ateneus Cooperatius de manera totalment gratuïta. Són cursos impartits per professionals qualificats del sector d'un nivell tècnic alt amb el qual s'aconsegueix l'expertesa requerida. El segell es renova cada any amb una acció formativa anual. Aquests cursos anuals de renovació poden estar enfocats a la formació de nous treballadors de la mateixa gestoria o l'aprofundiment en temes més concrets com la transformació, la liquidació d'entitats de l'ESS, les licitacions o procediments de resolució de conflictes entre d'altres.

 

#AquiAssessoremL’ESS

Inici de les sessions

21 de febrer de 2024

Horaris

De 15h a 18h

Comunitats Energètiques Locals (CEL's) i cooperativisme

Descripció

Es tracta d'una sessió introductòria sobre fonaments del cooperativisme i funcionament bàsic de les cooperatives adreçada a projectes de Comunitats Energètiques Locals que existeixin o que estiguin en procés de constituir-se a la comarca del Maresme. A la formació parlarem de: principis cooperatius, marc normatiu de les cooperatives, tipologies de cooperatives, òrgans socials de les cooperatives i passos a donar per constituir una cooperativa. 

Lloc: Casal de Barri Les Esmendies. Ronda O`Donell, 94. Mataró


Objectius generals de l'activitat:

 • Donar a conèixer el marc general que situa a les Comunitats Energètiques Locals (CEL's) al si del moviment cooperatiu


Objectius específics de l'activitat: 

 • Adquirir unes nocions bàsiques sobre el funcionament i el marc normatiu que regula a les cooperatives al nostre territori 
 • Aprendre a identificar i distingir els diferents tipus de cooperatiuces que existeixen (treball associat, consumidors i usuaris, serveis, integrals...) 
 • Conèixer quins són els passos bàsics que s'han de donar per poder constituir una cooperativa. 


A qui es dirigeix: A totes les persones interessades en aprendre més sobre el sentit de constituir una comunitat energètica local i vulguin conèixer més sobre el seu funcionament


Continguts temari: 

 • Fonaments del cooperativisme i principis cooperatius 
 • Marc normatiu bàsic de les cooperatives 
 • Tipologies de cooperatives i especificitat de les cooperatives de consum
 • Òrgans socials de les cooperatives 
 • Itinerari bàsics o passos a donar per poder constituir una cooperativa 


Sessió organitzada conjuntament amb l'Associació de veïns i veïnes  Peramàs - Esmedies

Inici de les sessions

12 de març de 2024

Horaris

19h-21

Com finançar els nostres projectes culturals i comunicatius a través del micromecenatge.

Descripció

Hi ha una llarga tradició de finançament col·lectiu en els projectes culturals, socials i independents. Aquesta formació té com a objectiu conèixer els diferents aspectes a tenir en compte quan es vol engegar un projecte de micromecenatge en l'àmbit cultural. Especialment, per aquells projectes que cerquen vincles comunitaris i socials

En primer lloc, comptarem amb experiències de projectes culturals finançats a través del micromecenatge:


 • Folk You amb Goteo i "Carrer"


 • Literal amb Verkami i Fira Literal.


I, en segon lloc, abordarem noves perspectives en el marc del micromecenatge com el "Match Funding" i les comunitats d'usuaris (a càrrec de Victor Jiménez). 


Inici de les sessions

21 de març de 2024

Horaris

10h a 12:00h