Des de Coop Maresme disposem d’una oferta regular de formació en economia social i cooperativisme per a tots els públics, tant per a aquelles persones que tenen ganes d’apropar-se a l’economia social i solidària, com per a aquelles persones o col·lectius que estan pensant en constituir el seu propi projecte econòmic. A més de les activitats a l’espai Coop Maresme, també oferim formacions descentralitzades en altres espais comunitaris i seus de l’economia social i solidària.

Oferta formativa

Aquí assessorem l'ESS! Segell per a gestories

Inici de les sessions: 1 de setembre de 2022


Horaris: de 15:30 a 17:30


La Xarxa d’Ateneus cooperatius va posar en marxa l’any passat el segell “Aquí assessorem l’Economia

Social”. Amb aquest segell es busca reconèixer les gestories i assessories que a través de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius han superat la formació específica en cooperativisme i Economia Social i Solidària (ESS) i puguin acreditar aquests coneixements tècnics. El segell està validat per les organitzacions del teixit cooperatiu i compta amb el reconeixement de diverses administracions públiques.


La Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), formada pels 14 ateneus cooperatius de Catalunya, ha fet possible la coordinació i unificació de continguts i criteris per obtenir aquest segell. Així s’acredita que les gestories que l’obtenen han rebut formació experta sobre la fórmula jurídica cooperativa mitjançant un itinerari formatiu de cinc sessions sobre el règim laboral i societari, el règim econòmic i comptable, el règim fiscal, i el finançament i els recursos econòmics, així com els valors de les cooperatives i les entitats de l’economia social i solidària.


Amb el segell unificat  es potencia una imatge renovada i unificada que permet visualitzar fàcilment a les gestories i assessories que hagin obtingut el segell i es permet que les gestories que l'obtenen han cursat els mateixos continguts arreu de Catalunya. El nou segell, que s’ha dissenyat mitjançant un procés creatiu amb un valor social afegit, inclou un QR que dirigeix a l'Ateneu Cooperatiu de referència permetent una identificació ràpida dels atorgats. A més a més, es canvia la denominació dels antics segells, d' "Aquí es Coopera" a "Aquí assessorem l'Economia Social", ampliant així l'abast objectiu de l'expertesa de les gestories i incloent a tota l'ESS dins dels assessors acreditats.

 

Com es pot obtenir el segell?


 Per aconseguir el segell "Aquí assessorem l'Economia Social" s'ha de seguir tota la formació que inclou uns continguts mínims sobre cooperativisme i economia social. I és que per acompanyar cooperatives i entitats de l’ESS una gestoria ha de conèixer quines són les seves especificitats jurídiques i econòmiques, aquest és l'objectiu de l'itinerari.

 La formació s'ofereix des dels diferents Ateneus Cooperatius de manera totalment gratuïta. Són cursos impartits per professionals qualificats del sector d'un nivell tècnic alt amb el qual s'aconsegueix l'expertesa requerida. El segell es renova cada any amb una acció formativa anual. Aquests cursos anuals de renovació poden estar enfocats a la formació de nous treballadors de la mateixa gestoria o l'aprofundiment en temes més concrets com la transformació, la liquidació d'entitats de l'ESS, les licitacions o procediments de resolució de conflictes entre d'altres.

 

#AquiAssessoremL’ESS

Setmana de l'Economia Social i Solidària de Mataró

Inici de les sessions: 2 de octubre de 2022


Horaris: 09:00h a 14:00h i 17:00h a 20:00h


Setmana de l'Economia Social i Solidària.

Mataró 2022

2-9 OctubreLideratges feministes en l'educació artística i la gestió cultural en les entitats de l'ESS

Inici de les sessions: 19 de octubre de 2022


Horaris: De 17 a 19 hores


Lideratges feministes en l'educació artística i la gestió cultural en les entitats de l'ESS


Dia i hora: dimecres 19 d'octubre de 17 a 19 hores

Lloc: MEM - Les Esmandies (Mataró)

A càrrec de: Musicop sccl.


Descripció:

Una formació sobre lideratges feministes per incorporar una mirada sobre els nous estils de lideratge i d’acompanyament a les organitzacions, en especial als centres d'educació artística i en la gestió cultural de les entitats de l'Economia Social i Solidària.


Objectius:

-Perspectiva de gènere I viratge en les cures

-Relacions interpersonals I nous estils de lideratge

-Gestió emocional I gestió de conflictes, autoconeixement, treball col·laboratiu

-Comunicació No violenta I presa de decisions i processos de reconeixement col·lectiu

-Mirada sobre la gestió de l'educació artística i cultural


A qui es dirigeix:


Obert a totes les persones que estan vinculades a organitzacions,

entitats, cooperatives i altres espais de relació laboral i que vulguin transitar per noves

mirades del lideratge.


Amb inscripció prèvia.

Professionalització de projectes artístics i culturals

Inici de les sessions: 26 de octubre de 2022


Horaris: De 17 a 19 hores


Professionalització i consolidació de projectes artístics i culturals


Dia i hora: dimecres 26 d'octubre de 17 a 18 hores

Lloc: Cafè Nou (Mataró)

A càrrec de: Folk You sccl.


Descripció:

Molts projectes artístics i culturals es troben immersos, de principi a fi, en la precarietat. Sovint, se sostenen gràcies al voluntariat, malgrat els baixos ingressos. De vegades però, ofereixen la possibilitat d’esdevenir un lloc de treball. Com afrontem aquest procés? Com convertim la nostra afició en la nostra feina? Com naveguem entre l’underground i el mainstream? Com hem convivim amb les nostres limitacions i contradiccions?


A qui es dirigeix

Entitats i persones interessades en l'àmbit de la cultura. També aquells col·lectius i grups que estiguin fent front a un procés de creixement o professionalització. -dirigeix: Tot tipus de cooperatives i projectes, relacionats o no.


Continguts temari

-Quines fases tenen els processos de creixement i professionalització i com les afrontem?

-Com treballem la cohesió dins l’equip?

-Com mantenim la motivació en el projecte? Com ens formem?

-Com organitzem els perfils professionals?

-Com ens enfrontem a la burocràcia?

-Com analitzar tots aquests aspectes i aprofitar les oportunitats que ens ofereixen els processos de creixement.