Des de Coop Maresme disposem d’una oferta regular de formació en economia social i cooperativisme per a tots els públics, tant per a aquelles persones que tenen ganes d’apropar-se a l’economia social i solidària, com per a aquelles persones o col·lectius que estan pensant en constituir el seu propi projecte econòmic. A més de les activitats a l’espai Coop Maresme, també oferim formacions descentralitzades en altres espais comunitaris i seus de l’economia social i solidària.

Oferta formativa

Jornades - ApropemlESS

Inici de les sessions: 10 de maig de 2021


Horaris: 9:30h a 12h o 15:30h a 18h


Formacions: Aproximació a l’economia social i solidària - Dimarts 21 de setembre de 15:30 a 18h.

Sou una entitat i voleu tenir un coneixement clar del que significa i comporta el model d’Economia Social i Solidària? Teniu inquietuds en l’àmbit de la transformació del model econòmic més tradicional? Voleu trobar maneres d'implementar els principis de l'Economia Social, una economia que posa la persona al centre, a la vostra entitat?

Aquesta formació té com a objectiu apropar-vos al concepte d’Economia Social i Solidària i explicar de quina manera entitats del tipus associacions, fundacions i també empreses mercantils poden apropar-se i implementar dinàmiques internes basades en els criteris promoguts per l’ESS.


Taller: Com confeccionar un balanç social - Dimarts 28 de setembre de 15:30 a 18h.

Atreviu-vos a diagnosticar-vos i avaluar el grau de compromís amb la societat de la vostra entitat o empresa a través de la realització del Balanç Social, una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern que podeu publicar perquè tothom conegui com funcioneu a l'entitat.

El taller té com a objectiu explicar i realitzar una pràctica sobre com es confecciona el balanç social que promou la XES. La pràctica, per aquells que ho vulguin es basarà en el seu propi cas, fent balanç de la seva entitat o empresa.


* Si participes en la jornada o taller, podràs ser beneficiari d’un suport gratuït que t’ajudarà a implementar a la teva empresa o entitat una bona practica vinculada amb l’ESS.III Nit del cooperativisme

Inici de les sessions: 30 de setembre de 2021


Horaris: 19 a 21:30h


Arriba l’acte d’atorgament de l’ajut Pepa Maca 2021, la #NitCoop2021.

Durant la gala descobrirem totes les iniciatives que s’han presentat, coneixerem la guanyadora d’enguany -que es beneficiarà d'una dotació de 3.000€- per part del jurat i gaudirem d'una vetllada d'allò més entretinguda.

Vine i celebrem juntes el cooperativisme!


Posem la vida al centre: cura de les persones, el col·lectiu i la comunitat

Inici de les sessions: 1 de octubre de 2021


Horaris: Divendres de 15:30h a 20h i dissabte de 9:30 a 20h


Jornades per formar-nos i compartir experiències sobre les diferents dimensions de les cures a les entitats d’Economia Social i Solidària. 


Realitzarem 3 tallers durant tota la jornada, en els que treballarem teoria, pràctica i el compartir experiències sobre la cura de les persones, els col·lectius d’economia social i solidària dels que formem part i de la comunitat en la que estem integrades.


Les sessions aniran dinamitzades a càrrec de les cooperatives L’Esberla, Musicop i Clack.


Lloc i horaris:

Divendres 1 d'octubre - Cafè de Mar, Mataró: Carrer Santa Rita, 1

De 15:30 a 20h


Dissabte 2 d'octubre - Servei d’ocupació i inserció Jaume Isern, Mataró: Carrer Galícia 191. 

De 9:30 a 13:30 i de 15:30h a 20h

Dinar inclós.

Es pot aparcar al mateix edifici.


Preu: 15 € 


Com inscriure-us a la jornada?


- Pas 1: Inscripció a través de la web de CoopMaresme (aquesta!)

- Pas 2: Realització del pagament. Transferència al compte bancari ES29 1550 0001 2500 0166 7427 amb concepte NOM COMPLERT_VIDA

- Pas 3: Omplir un formulari que rebreu per correu amb algunes preguntes més sobre àpats, necessitat de canguratge, quines franjes assistireu a la trobada, etc.

- Pas 4: Confirmació de la inscripció a través d'un correu de confirmació conforme heu omplert el formulari i hem rebut el pagament.


Continguts:


Amb aquestes jornades volem generar un espai per compartir què són les cures, com les entenem i quines pràctiques, eines i processos interns apliquem les cooperatives per posar la vida al centre i cuidar-nos en tots els nivells A la vegada, les jornades volen fomentar la relació i cohesió de les entitats de l'ESS del Maresme tot contruint xarxa i intercooperció. Tenim la necessitat de portar a la pràctica una transformació feminista real on les cures i les necessitats de les persones es posin al centre el procés laboral fora dels canons que marca el model capitalista-productivista-patriarcal. La teoria ja s’està treballant, però volem portar a la pràctica i visibilitzar que és possible crear i consolidar entitats feministes portades a la pràctica a contracorrent del sistema actual i sent revolucionàries.   La proposta és que les jornades s'articulin a través de l'equilibri entre les 4 esferes de les cures. La construcció d'aquesta proposta passa perquè totes les persones que intervenen en la ogranització contribueixin de manera equitativa a totes les cures, aportant o rebent cures per igual sostenint el sistema ler igual. Cura de les persones del projecte: Incloem tots aquells aspectes que tenen impacte individual en les persones que configuren l'entitat - Salut física, mental i emocional - Descans i vacances - Gestió estrès i angoixes - Equitat i igualtat - Conciliació laboral-personal - Baixes, permisos i absències - Horaris i jornades de treball - Teletreball Cura del col·lectiu: Té en compte tots els elements que permeten la cura del col·lectiu entés com la suma de les persones que participen de l'entitat - Acompanyament emocional i supervisió - Espais de participació i democràcia - Espais de cohesió interna - Celebració col·lectiva - Acompanyament en el desenvolupament professional + Formació - Reconeixement, implicació i motivació - Política retributiva, categoria i funcions laborals - Política de promoció i dimissió Cura de la cooperativa: Entem que l'entitat per sí mateixa també té unes necessitats concretes i que se l'ha de cuidar per igual - Activitat/projectes cooperativitzats - Metodologia de treball (qualitat tècnica) - Sostenibilitat econòmica i financera - Comunicació externa - Organització interna i del temps de treball - Sistematització del treball - Comunicació interna Cura de comunitat: Tenim en compte com impactem i com ens impacte la comuntat proopera i quina relació hi establim per cuidar-nos mútuament. - Participació en Xarxes - Intercooperació en projectes - Relació amb aliades - Relació amb la comunitat propera - Impacte ecològic i medi ambient

Formació: Repensar l'estratègia en temps de crisi o d'incertesa

Inici de les sessions: 7 de octubre de 2021


Horaris: 10 a 12:30h


Continguts

La formació consta de 2 sessions de 10 a 12:30h

Durant les sessions es treballarà:


Sessió 1 - 07/10/2021

- Introducció a la reflexió estratègica 

- Mirada al context actual d'incertesa i complexitat

- Eines d’anàlisi de la realitat

- Activitats pràctiques


Sessió 2 - 14/10/2021

- Redefinir la missió i l'estratègia, i la proposta de valor

- Exemples i casos

- Una mirada sistèmica a la nostra cooperativa

- Eines pràctiques per aplicar a la nostra cooperativa


Formadors:  Hobest SCCL.

Jornada: Món cooperatiu i oportunitat d'ocupació

Inici de les sessions: 21 de octubre de 2021


Horaris: 10 a 13:30h


Format: Presencial

Localització: Masnou, Sala Joan Comelles. 


Programa:

9:30h: Convocatòria i inscripcions

10 a 10:20h: Benvinguda 

10:20 a 12h: Formació: La cooperativa com a oportunitat d’ocupació: introducció a l’ESS i el cooperativisme, a la creació i transformació de cooperatives.

12 a 12:20h: Pausa

12:20h a 13:20h: Presentació de cooperatives d’èxit en els àmbits de la mobilitat, jardineria i atenció domiciliària.

13:20 a 13:30h: Tancament