Coop Maresme

Plataforma de gestió de projectes i inscripcions

Jornada d'educació i antiracisme des de la mirada de l'ESS

Descripció

En un món cada vegada més divers, la necessitat d'abordar el racisme de manera crítica i activa als espais educatius és fonamental per fomentar la justícia social i la convivència intercultural. Coop Maresme es posiciona per treballar des de l'antiracisme dins dels espais de l'Economia Social i Solidària i fer-nos conscients del camí que tenim per recórrer, crear espais inclusius i reforçar el nostre compromís amb la transformació social i la defensa dels drets humans.

Organitzem una jornada d'educació i antiracisme a càrrec de la cooperativa La Tregua, una iniciativa d'Economia Social i Solidària, impulsada majoritàriament per persones migrades, que desenvolupa una labor socioeducativa, intercultural, antiracista i transfeminista, vinculant les seves accions amb l’art aplicat com a eina d’impacte social.



Adreçat a

Totes les persones interessades a abordar l'antiracisme i per a afrontar una societat més justa i equitativa des d’una perspectiva que integra l'educació i l'economia social i solidària.

Selecciona les sessions on vulguis participar:

Sessió 1

Jornada d'educació i antiracisme des de la mirada de l'ESS

Sessió conclosa

28 setembre de 2024

10:00 - 13:00 H

Lloc

Cafè de Mar (Mataró)

Formadora

Espai La Tregua, art i transformació social

Descripció

Aquesta jornada va anar a càrrec de la cooperativa La Tregua, una iniciativa d'Economia Social i Solidària, impulsada majoritàriament per persones migrades, i que desenvolupa una labor socioeducativa, intercultural, antiracista i transfeminista, vinculant les seves accions amb l’art aplicat com a eina d’impacte social. La proposta va partir de dos moments formatius, és a dir, una primera part de contextualització i marc intercultural sobre el racisme i un altre sobre l’abordatge de l’antiracisme. L’objectiu era aprendre col·lectivament, sota els principis transformadors del cooperativisme. La dinàmica es va desenvolupar a partir de diferents reflexions i formes d’aplicar la dimensió intercultural al nostre dia a dia combinant propostes pràctiques que implicaven moure’ns, accionar a través del propi cos i que conduïen a les participants cap a un espai reflectiu i de debat al voltant d’aquella. La visibilització del caràcter estructural dels sistemes de dominació a partir de situacions concretes i quotidianes va permetre fer el pas des de l’anàlisi comprensiva i cap a  la construcció d’estratègies col·lectives.


La Clara Tanit, serà la relatora gràfica de la jornada i ens acompanyarà durant la sessió per captar els moments més significatius a través de les seves il·lustracions. L'objectiu és poder sintetitzar les idees més rellevants amb imatges clares i visuals i compartir-les amb tothom qui ha participat.